Ilveskivi
Pohjanmaan suurin siirtolohkare on valtava luonnonvoimien luoma ihme
Tervetuloa Lostenen, eli Ilveskiven huipulle. Suomen toiseksi suurimman siirtolohkareen koko ja korkeus yllättää kokeneenkin
Ilveskivi Yli-Purmon kylässä Pedersöressä on yksi Pohjanmaan merkittävimmistä luontonähtävyyksistä, ja ei suotta – se on yksi Suomen suurimmista siirtolohkareista.
Ilveskiven reitti kulkee nuoren sekametsän läpi kohti mäntyvaltaisia kallioita ja kangasmaastoja.
Itse Ilveskivi on massiivinen, 16 metriä korkea siirtolohkare, joka kuuluu Suomen suurimpiin. Itseasiassa se on Suomen toiseksi suurin siirtolohkare, Turun Kukkarokiven jälkeen.
Se on saanut nimensä aikanaan siellä eläneistä ilveksistä. Kiven huipulle voi kiivetä portaita pitkin, tarjoten upeat näkymät ympäröivään maisemaan.
Ilveskiven juurella on mukava levähdyspaikka, jossa voi sytyttää tulen ja nauttia eväistä. Reitti on selkeästi opastettu viitoituksin ja punaisin merkinnöin, ja se luokitellaan keskivaativaksi.
Vaikka se sopii perheille, se ei ole esteetön. Koko retken odotettu kesto on noin 1 tunti.
Ilveskivelle ja aina sen huipulle päästäksesi sinun on kuljettava vaihtelevaa ja osin kivikkoista polkua pitkin Ilveskiven juurelle, josta nouset portaita pitkin siirtolohkareen päälle ihailemaan maisemia.
llveskivi nähtävyytenä sopii hyvin päiväretkeksi, joten matka parkkipaikalta itse kiven luo ei ole kovin pitkä.
Reitti on kuitenkin paikkapaikoin haastava kivikkoisuuden takia, joten jalkaan kannattaa valita tukevat kengät.
Tämä valtava kivi on saanut nimensä siirtolohkareen ympärillä olevassa kivisessä maastossa eläneistä ilveksistä.
Viimeisin ilves ammuttiin tietojen mukaan 1900-luvun alussa, mutta alueella on nähty aina metsässä elävien suurten eläinten jälkiä.
Kivi on tarjonnut suojaa sekä eläimille että ihmisille. Sortovuosina ihmiset hakivat suojaa kiven alla olevista luolista ja halkeamista.
Voit aloittaa retkesi pysäköintialueelta, johon voit saapua esimerkiksi omalla autolla. Paikalle on myös hyvät tienvarsiopasteet Överpurmontieltä saakka.
Parkkialue on tilava joten löydät varmasti paikan autollesi. Voit jättää autosi tänne ja lähteä jalkaisin Ilveskiveä kohti ihan vierestä löytyvää polkua pitkin.
Parkkipaikka löytyy osoitteesta Lostenintie 209, 68970 Pedersöre. Voit katsoa sen etukäteen kartalta myös tästä linkistä.
Ihan parkkipaikan vierestä löydät opastekyltin, josta Ilveskivelle johtava polku alkaa. Parkkipaikalta matkaa tämän kyltin luo on vain noin 30 metriä.
Parkkipaikalta Ilveskivelle matkaa kertyy polkua pitkin noin 800 metriä.
Polku Ilveskivelle asti on selkeä, joten löydät varmasti perille. Polun alku on helppokulkuista, kuten kuvasta näkyy, mutta se voi antaa hieman harhaanjohtavan kuvan koko polun kunnosta.
Polun alkupäähän on rakennettu silta, jonka avulla pääset kätevästi Saribäckenin, eli Saaripäkin yli. Saribäcken virtaa Myllykankaan vieressä, ja se yhtyy aikanaan Purmonjokeen.
Polun kunto muuttuu pienen matkan jälkeen hieman haastavammaksi polulta löytyvien kivien vuoksi, mutta kulkeminen on kuitenkin vielä melko vaivatonta.
Polun varrelta löytyy myös toinen silta, joka ylittää pienen ojan. Sillan jälkeen polku jatkuu pitkospuilla, jotka on rakennettu helpottamaan kulkemista kosteassa maastonkohdassa.
Ennen Ilveskivelle pääsyä, polun loppuvaiheessa edessä on todella kivikkoinen kohta, joten tukevat kengät olisi hyvä vetää jalkaan ennen retkelle lähtöä.
Kivikko ei ole pituudeltaan kovin pitkä, mutta sen yli kulkeminen vaatii tarkkaavaisuutta ja pientä tasapainoilua. Tämän kohdan jälkeen itse Ilveskivi alkaakin olla jo lähellä.
Polun päästä löytyykin retken palkinto, eli Ilveskivi. Sen yhteyteen on rakennettu myös mm. avoin grillauspaikka ja puuvaja.
Puuvajasta löytyy pilkottuna puuklapeja, joten omia ei tarvitse välttämättä kantaa mukana. Itse Ilveskivi pilkottaa puiden takana kuvan takaosassa.
Rakennusten jälkeen loppumetrit Ilveskivelle ovat todella kivikkoisia, joten jälleen testataan retkeilijän tasapainoa. Tässä kohtaa kiven valtava koko paikanpäällä alkaa jo paljastua, vaikka kuvassa se ei pääse välttämättä täysin oikeuksiinsa.
Infotaulun vierestä löytyy postilaatikko, jonka sisällä olevaan vihkoon voit merkitä oman käyntisi Ilveskiven luona. Vihkosta paljastuukin, kuinka suosittu Ilveskivi retkikohteena onkaan.
Ilveskiven reitti kuuluu myös osaksi 50 kilometrin mittaista Saukonreittiä
Postilaatikon vierestä löytyy Ilveskiven infotaulu, jossa kerrotaan siirtolohkareen historiasta Suomen ja Ruotsin kielellä.
Ilveskiven reitti kuuluu myös osaksi Saukonreittiä, joka on 50 kilometrin mittainen vaellusreitti Pedersören kauneimpien luontoalueiden läpi.
Reitti seuraa mm. Ähtävän- ja Purmonjoen pohjoisosien rantaviivaa pitkin useiden kilometrien matkalla. Infotaulusta löydät kartan tästä reitistä. Voit tutustua Saukonreittiin myös tämän kartan avulla.
Vihdoin pääsemme Ilveskiven juurelle. Siirtolohkareen juurelta lähtee portaat kiven huipulle, joten enää et ole monen askeleen päässä maalista.
Puolessa välissä loivat portaat muuttuvat kierreportaiksi, jonka jälkeen pääset tasanteelle kiven päällä.
Tästä kuvasta siirtolohkareen 16 metrin korkeus tulee paremmin esille. Se on todella massiivinen. Myös Ilveskiven päälle johtavat portaat hahmottuvat paremmin.
Näky Ilveskiven päältä on upea. Vasta paikanpäällä kiven huipulta saa todellisen käsityksen siitä miten isosta siirtolohkareesta on kyse.
Jälleen on todettava, että näky paikan päällä omin silmin on aina vaikuttavampi, mitä kuvasta katsottuna. Joka tapauksessa tämänkin kuvan perusteella saa käsityksen minkä mittaluokan kivestä on kyse.
Saukonreitti jatkuu Ilveskiven toiselta puolelta. Kiven vierestä löydät opastekyltin, josta näet etäisyydet seuraaviin kohteisiin.
Ilveskiven takaa Saukonreitin opastekyltin vierestä löydät myös Leipätien opastekyltin. Leipätie on Kortesjärvi-seuran rakentama vaellusreitti, joka kulkee Ilveskiveltä Lappajärven Kivitippuun asti. Reitti on opastettu koko matkalta.
Jos kiinnostuit Leipätien vaellusreitistä, löydät siitä lisätietoja täältä.
Ilveskiven alueelta löytyy avoin grillauspaikka, ja sen vierestä puuvaja. Puuvajassa on puuklapeja, joilla voit tehdä tulet grillikatokseen.
Ilveskiven parkkialueen vierestä löytyy myös ulko-wc.
Ilveskivi on retkikohde, joka on melko nopea tavoittaa. Reitissä yhdistyy patikointi, luonnon monimuotoisuus ja rauha. Pitkospuut auttavat sinua kulkemaan kosteissa maastonkohdissa, sillat ylittävät pienet ojat, ja kivikkoiset osuudet lisäävät seikkailun tuntua.
Ilveskiven valtava koko yllättää paikanpäällä, joten se on nähtävä omin silmin. Muista kunnioittaa ympäristöä ja jättää se sellaiseksi, kuin sen haluaisit löytävän tulevaisuudessakin.
Alta näet Ilveskiven parkkialueen, ja itse Ilveskiven nähtävyyden kartalla.
Lue seuraavaksi millainen retkikohde Kalajärven matkailukeskus Peräseinäjoella on.